Mijn NSB opa en verkiezingen

Mijn NSB opa en verkiezingen

22 november 2023: Tweede Kamerverkiezingen. Het draait om het NSC van de aanstaande ‘niet-MP’- Omtzigt, de BBB van ‘Lientje1967’, ‘machtsdenker’ Timmermans en de ‘stoerpraat’ van Yeşilgöz.


Baudet is buiten beeld. Zijn Forum voor Democratie lijkt over de houdbaarheidsdatum. Zou het gedachtegoed van deze Boreale fantast Mijn NSB opa hebben aangesproken? Wat vindt Mijn NSB opa eigenlijk van Thierry Baudet? Ik belde mijn opa aan gene zijde.

‘Thierry is een ‘snotaap. Die knul is nog niet droog achter de oren.’ Na een korte stilte tikt hij ritmisch met zijn wandelstok op de parketvloer. Hij knikt instemmend om zijn eigen constatering.

Mijn NSB-opa in marine-uniform (ca. 1920)

Zijn oordeel over Theo Hiddema is positiever. De mannen hebben dezelfde leeftijd, dezelfde uitstraling en zijn beiden doordrongen van het feit dat Nederland met straffe hand geregeerd moet worden. Voor Hiddema zou Mijn NSB opa ‘waardering’ hebben. Geen bewondering; bewondering heeft Mijn NSB opa alleen voor zichzelf.
Ook prijst Mijn NSB opa de advocaat/politicus Hiddema omdat deze strafpleiter in de jaren tachtig van de vorige eeuw het lef had om de verdediging van de ‘Zwarte Weduwe’ – de vrouw van oud NSB-leider Rost Van Tonningen- op zich te nemen. ‘In een beschaafd land heeft iedereen recht op verdediging. En ja, iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.’

Het is dat Mijn NSB opa al is overleden; ik acht het zeer waarschijnlijk dat hij toch op De Beweging van T&T zou hebben gestemd. Al was het maar omdat hij wel van een knal hield. En ook omdat hij al eerder achter een Beweging aanliep.

Mijn NSB opa en het Nederlands recht. Dat blijft een gevoelige zaak. De man is immers als NSB’er zelf vervolgd en kruiste jarenlang de juridische degens met de overheid. Hij en zijn kinderen ondervonden nog jarenlang de gevolgen van zijn keuzes. Dit maakt de roman ‘Mijn NSB opa’ voor kinderen en kleinkinderen van NSB’ers zo interessant.

Mijn NSB opa kopen? Ga direct naar de webwinkel en plaats jouw bestelling.