Was die Front opfert…

Was die Front opfert…

Was die Front opfert…

Originele postkaart van Leo Strack van Schijndel juni 1942

De SS-soldaten aan het Russische front schreven veel brieven en kaarten. Mijn oom Leo vormde hierop geen uitzondering. Enkele van zijn brieven hebben de oorlog overleefd. Op 7 mei 1942 schrijft Leo bovenstaande kaart vol. Mijn ogen blijven haken op de voorgedrukte tekst linksonder. De leesbare tekst staat ernaast.  En Hitler’s woorden losjes vertaald: “De offers die door de manschappen aan het front worden gebracht, kunnen nooit worden goedgemaakt. Maar ook wat het thuisfront moet doorstaan, mag in de latere geschiedenis niet worden vergeten.”

“Was die Front opfert, das kann überhaupt durch nichts vergolten werden. Aber auch das, was die Heimat opfert, muss vor der Geschichte dereinst bestehen können.

Der Führer

Met enige moeite slaag ik erin Leo’s handschrift te ontcijferen. Leo zou precies twee weken later sneuvelen maar in deze brief naar zus Nel is hij daar beslist niet mee bezig:

Lieve Nel!
Ik heb een vraag die je misschien wel vervullen kunt. We zijn hier in de Truppe met zes kameraden die graag zouden corresponderen met onbekende meisjes. Zou je er niet een paar op kunnen zoeken voor ons? Ze kunnen dan aan mijn adres schrijven. Liefst natuurlijk met foto erbij. Schrijf gauw en groet van de 1e Truppe.
Groet, Leo

Mijn NSB-opa is eind 2017 klaar. Nieuwsgierig naar de hele roman? Ga naar de homepage en doe een pre order.