Persbericht Mijn NSB-opa

Persbericht Mijn NSB-opa

P E R S B E R I C H T
Eindhoven, 22 februari 2018

Maarten van Rossem: “MIJN NSB-OPA is een zeer leesbare, bijzondere familiegeschiedenis”

EEN ONMISBAAR BOEK VOOR FAMILIES MET EEN NSB-VERLEDEN
Op 11 maart verschijnt bij uitgeverij De Bierkaai de non-fictie roman Mijn NSB-opa van Paul Strack van Schijndel (1961). De boekpresentatie vindt op die dag plaats op een zeer passende locatie: Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Onder andere de vader en de opa van de auteur zaten in en na de oorlog gevangen in dit interneringskamp.

Mijn NSB-opa vertelt het verhaal van de arbeidsongeschikte marineofficier Karel Strack van Schijndel. In het begin van de oorlog kiest hij de Duitse zijde en wordt lid van de NSB. Zijn oudste zoon meldt zich als vrijwilliger bij de SS en sneuvelt in Rusland. Zelf werkt de man voor de Duitse Kriegsmarine. Zijn specialiteit: linoleumvloeren leggen in Duitse onderzeeboten. Direct na de oorlog wordt hij opgepakt, belandt in Kamp Amersfoort en wordt veroordeeld.

De non-fictie roman is niet alleen een geschiedenis van een foute familie in oorlogstijd. Het is vooral een speurtocht naar dit foute verleden; een zoektocht die de auteur enkel kon maken omdat zijn bijna negentig jaar oude vader, na een leven van zwijgen, de laatste jaren koos mee te werken. De auteur: “Door onze zoektocht heb ik meer begrip gekregen voor de worstelingen van zijn generatie.”

Historicus Maarten van Rossem schrijft in het voorwoord van Mijn NSB-opa: “Dit verhaal wijkt fundamenteel af van het bekende, tragische verhaal van de kinderen van NSB’ers. Het is een zeer leesbare en bijzondere familie­geschiedenis.

Oorlogsgeld
Op 28 februari 1963, bijna achttien jaar na de oorlog, ondertekent Karel Strack van Schijndel een verklaring die hem omgerekend 480 euro oplevert.  Hij dankt dit bedrag aan vijftien jaar juridische strijd. Nu, in 2018, ontvangt Nationaal Monument Kamp Amersfoort voor elk verkocht exemplaar van Mijn NSB-opa twee euro. De auteur, kleinzoon van Karel, wil hiermee symbolisch het foute boek dichtslaan. “Dat geld moet terug”, aldus Paul Strack van Schijndel. “Aan onze familie mag geen oorlogsgeld kleven.”

Kamervragen
Direct na de oorlog legt de Nederlandse overheid beslag op de bezittingen van 120.000 NSB’ers. Veel NSB’ers schikken zich in hun lot. De hoofdpersoon niet; hij is van mening dat de beschuldigingen aan zijn adres onterecht zijn, dat het schort aan bewijslast en juridische onderbouwing. Hij eist zijn ‘recht’ en gaat daar zeer ver in. De oud-marineman kruist bijna twintig jaar de juridische degens met de staat. Hij weet leden van de Tweede Kamer voor zijn zaak te winnen. Uit de dossiers komt glashelder naar voren hoe onzorgvuldig de hele rechtsgang verliep. De man was fout in oorlogstijd maar objectief gezien had hij juridisch een punt.

De auteur: “Mijn opa was een foute ondernemer die na de oorlog protest tegen zijn straf aantekende. Dat is interessant. Ik moest hem op juridische punten gelijk geven. Dat was voor mij erg moeilijk. Pas echt pijnlijk werd het toen ik dankzij het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging te ’s-Gravenhage onomstotelijk vaststelde dat de man in en na de oorlog zijn familie letterlijk en figuurlijk offerde voor zijn eigen droom. Daarom moest ik dit boek schrijven.”

 Reacties
Anja Spaninks, publiciteitsmedewerker Kamp Vught: “Wat een verhaal over een vloerenbedrijf in de Tweede Wereldoorlog. Veel bewondering voor het speurwerk en hoe dat allemaal in een boek te verwerken!”
Luuk Koelman (ex-columnist Metro en Panorama): “Heb je een familielid met een NSB-verleden? Kopen dan dit boek!”

De non-fictie roman Mijn NSB-opa is geschreven door Paul Strack van Schijndel en is vanaf 11 maart 2018 verkrijgbaar via www.boekenbestellen.nl en via alle (online) boekwinkels. De roman (ISBN: 978-90-827587-0-2) verschijnt als paperback en omvat 274 pagina’s. De verkoopprijs is € 19,45. Iedereen die het boek bestelt via www.paulstrackvanschijndel.nl ontvangt een gesigneerd exemplaar. Van elk verkocht exemplaar van Mijn NSB-opa gaat twee euro naar Nationaal Monument Kamp Amersfoort.

————————————————–

Noot voor de redactie

De boekpresentatie vindt plaats op zondag 11 maart 2018 in Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Aanvang 11:00 uur. Adres: Loes van Overeemlaan 19 in Leusden.

Voor meer informatie en/of het aanvragen van een interview of een recensie-exemplaar:
Paul Strack van Schijndel
Mobiel +31(0)619271753
paulstrackvanschijndel (at)gmail.com
www.paulstrackvanschijndel.nl