Alleen NSB’ers trouwen in 1944

Alleen NSB’ers trouwen in 1944

Voor mij ligt het Rotterdamsch Nieuwsblad van 22 januari 1944. Ik ben dol op kranten uit de oorlog. Het Rotterdamsch Nieuwsblad was meegaand en voegde zich naar de wensen van de bezetter. Een best-wel-foute krant. De voorpagina meldt voortdurende Russische aanvallen op Duitse stellingen. Enkele dagen eerder is de Russische stad Novgorod door de Rus heroverd. Ik denk terug aan oom Leo, op 20 juni 1942 begraven in een ‘Heldenfriedhof’ in de buurt van Novgorod. Ook aandacht voor een treinongeval met 53 doden bij Hannover. Of dit het resultaat was van een geallieerd bombardement blijft onduidelijk.
Mijn interesse gaat vandaag uit naar een specifieke pagina achterin de krant. Na het lezen van korte artikelen over het inleveren van schoenenbonnen en de distributie van rijwielbanden, beland ik bij het kopje Burgerlijke Stand. Hier staat wat ik zoek:


GETROUWD
20 januari 1944 H.J.A. Strack van Schijndel (24 jaar) en A.J. Verbaten (23 jaar). Het huwelijk van mijn oom Herman, de oudere broer van mijn vader. NSB-lid en tevens werkzaam bij Strack Vloeren, het bedrijf van zijn vader.  Herman en Jeanne trouwen dus in januari 1944. Waar de meeste Nederlanders dit soort feesten uitstelden tot beter tijd, gaven zij elkaar gewoon het ja-woord in een bezet land. Maar ja, de zaken gingen goed, de schoorsteen van het vloerenbedrijf rookte en de vuiltjes in de lucht zouden snel overwaaie
n.

Rij boven vlnr: mijn oom Herman, zijn vrouw Jeanne en mijn oom Careltje (jongste broer van Herman)
Rij onder vlnr: mijn tante Margot (zus van Herman) en mijn oma (Margaretha Maria Speckens) en opa (Carolus Petrus Maria Strack van Schijndel)

Mijn NSB-opa is eind 2017 klaar. Nieuwsgierig naar de hele roman? Ga naar de homepage en doe een pre order.