Scheerapparaat en fles jenever

Scheerapparaat en fles jenever

Over Johannes van den Berg, schoolhoofd in Meeden en korte tijd gevangenisbewaarder

Direct na de oorlog kwam Mijn NSB-opa voor de tweede keer in aanraking met het kamp De Beetse. Nu niet als gast maar als gedetineerde van Bewarings- en Interneringskamp Sellinger­beetse. Hij zat er tussen enkele honderden andere NSB’ers en SS’ers. Het kamp had prikkeldraad en wachttorens. Bij aankomst moest hij zijn bezittingen afgeven. Het was Johannes Van den Berg die zijn spulletjes verzamelde. 

 

 

 

 


Toen Mijn NSB-opa ruim twee jaar later vrijkwam, klom hij in de pen en schreef op 14 november 1947 hoofd­onderwijzer Johannes Van den Berg een brief. Ik ben speciaal naar het graf van deze Johannes gereden. Hij ligt op de protestantse begraafplaats in Meeden, Groningen. Naast zijn grafsteen lees ik de brief van Mijn NSB-opa voor. 

Proost Johannes van den Berg!
Ik hoop van harte dat Johannes van den Berg die jenever lekker heeft opgedronken. En dat hij de potloden heeft gebruikt tijdens zijn lessen. Voor mijn part hield het scheerapparaat hem jarenlang glad en verzorgd.