Met voorwoord door Maarten van Rossem

Met voorwoord door Maarten van Rossem


Maarten van Rossem is onbetwist de bekendste historicus van ons land. Hij is bekend als eenmansjury bij De Slimste Mens, geeft commentaar tijdens talkshows en laat in “Maarten van Rossem -De Podcast” zijn eigenwijze licht schijnen op recente ontwikkelingen in de wereld.  
Naast al deze activiteiten heeft Maarten van Rossem niet alleen de moeite genomen Mijn NSB-opa te lezen maar heeft hij zelfs het voorwoord geschreven. 

Hieronder het voorwoord. Dank Maarten van Rossem!

Voorwoord
Mijn NSB-Opa wijkt fundamenteel af van het bekende, tragische verhaal van de kinderen van NSB’ers die er een leven lang niet in slaagden uit de schaduw van de NSB-vader te komen, en dat is niet omdat het hier niet gaat om een kind maar een kleinkind. Paul Strack van Schijndel wist helemaal niet dat zijn grootvader een NSB’er was. Hij komt er toevallig achter dat een oom van hem als SS’er aan het Oostfront is gesneuveld. Dan gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag hoe dat mogelijk was. Vervolgens wordt langzaam duidelijk dat zijn grootvader de kwade genius in de familie was, niet alleen een collaborateur maar ook een uiterst onaangenaam mens. Tot zijn verbazing is zijn eigen vader, die onder zijn NSB-vader heeft geleden, bereid om hem op zijn zoektocht te vergezellen. Zo komt hij nader tot zijn vader, die het onaangename verleden altijd heeft verzwegen, en wordt zijn gecompliceerde familiegeschiedenis hem duidelijk. Mijn NSB-Opa is een zeer leesbare, bijzondere familiegeschiedenis.

Maarten van Rossem