Arbeidsongeschikt op zijn 28ste

Arbeidsongeschikt op zijn 28ste

Mijn NSB-opa arbeidsongeschikt op zijn 28ste

delpher krant strack van schijndel
Arbeidsongeschikt op zijn 28ste – Dingen kunnen raar lopen. Een beloftevolle carrière eindigt abrupt. Mijn NSB-opa maakt een misstap aan boord van een marineschip, valt en blijft invalide achter. De man wordt in 1919 afgekeurd voor verdere dienst en krijgt een uitkering voor het leven.

Invaliditeit is erg. Maar zo erg was het niet. Mijn opa kon al snel weer prima lopen. Die beenwond genas snel en belemmerde hem niet in het kegelen, wandelen en het beginnen van een eigen zaak. De uitkering voor het leven liep trouwens gewoon door en werd jaarlijks keurig geïndexeerd. Kom daar anno 2017 eens om! “Ach”, hoor ik mensen denken, “675 gulden per jaar. Nauwelijks de moeite.” Ik heb het even omgerekend met een handige tool op de site van het internationaal instituut voor sociale geschiedenis:

Mein NSB-opa werd arbeidsongeschikt op zijn 28ste. Hij kreeg vanaf 1919 jaarlijks 675 gulden.
Internationaal instituut voor sociale geschiedenis

Mijn NSB-opa heeft tussen 1919 en 1970 elk jaar het genoegen mogen smaken van ruim 4000 euro per jaar. Erbij. Extra. Als genoegdoening. Ik geloof niet dat hedendaagse WAO-regelingen of pensioenvoorzieningen nog zo royaal zijn. Oh ja: mijn opa was als 28-jarige ook vrijgesteld van sollicitatieplicht en dergelijke. Mooie tijd.

Mijn NSB-opa is in oktober 2017 klaar. Nieuwsgierig naar de hele roman? Ga naar de homepage en doe een pre order.