Veel NSB’ers hielden van een laag stamboeknummer

Veel NSB’ers hielden van een laag stamboeknummer

Mijn NSB-opa wilde een laag nummer, jij ook?

In volgorde van aanmelding kreeg ieder NSB-lid een oplopend volgnummer in de ledenadministratie: het stamboeknummer. Mussert kreeg natuurlijk nummer 1. Hoe lager het nummer, des te langer was je lid van de NSB. Ook NSB’ers waren dus statusgevoelige mensen. Er was meer: de eerste 1000 NSB-leden hadden het voorrecht om altijd bij Mussert in zijn werkkamer op het NSB-hoofdkwartier aan de Utrechtse Maliebaan 35 naar binnen te lopen.

Mijn NSB-opa werd pas na mei 1940 lid, toen Rotterdam smeulde en de capitulatie een feit was. Hij rook zijn kans. Nu gaat het verhaal dat deze man via via erin slaagde een relatief laag stamboek-nummer te pakken te krijgen. Tja…

NSB-MARKETING
Rennen voor een lager nummer. Noem het gerust NSB-marketing. Nederlanders zijn ook nu gek op spaaracties en zegels. Dus dacht ik “beter goed gejat dan slecht verzonnen”. Iedereen die via deze website Mijn NSB-opa aanschaft heeft ook recht op een uniek nummer. Hoe eerder je bestelt, des te lager dat nummer. En omdat NSB’ers en Duitsers dol waren op stempels, doe ik er ook een mooie stempel bij. Certificaat van echtheid maar dan met een vette knipoog.
IN DE KOLOM AAN DE RECHTERZIJDE KUN JE NU DIRECT JOUW PRE-ORDER DOEN. ZONDER ENIGE VERPLICHTING.
Nummer 1103 verwijst trouwens naar de dag dat ik Mijn NSB-opa in Kamp Amersfoort presenteerde. Zondag 11 maart 2018.

Home